Tijd tot de start van Roparun 2020

De Roparun vindt plaats van 30 mei t/m 1 juni

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2020 in cijfers

De run op het leven

337 Teams
53 Doelen
€1.176.291,72 Opbrengst Roparun 2020

Antoni van Leeuwenhoek opent Centrum voor Kwaliteit van Leven

02-11-2017 om 15:49 uur

Vandaag, 2 november, opent het Antoni van Leeuwenhoek een nieuw centrum volledig gericht op de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten. Kanker kan een enorme impact op het leven hebben. De ziekte en behandeling veroorzaken vaak lichamelijke klachten, maar kunnen ook psychische en sociale gevolgen hebben. In het Centrum voor Kwaliteit van Leven is alle ondersteunende zorg en behandeling nu verzameld op een centrale plek en dat is uniek. Het Centrum is mede tot stand gekomen door giften van particulieren en een donatie van 1,25 miljoen euro door Roparun.

Wie hoort dat hij kanker heeft, of te maken heeft met kanker bij een dierbare naaste, gaat door een zware tijd. De juiste zorg op het juiste moment kan een groot verschil maken in het doorstaan van het ziekteproces. Het Antoni van Leeuwenhoek ziet de ondersteunende zorg tijdens en na de behandeling van kanker als een belangrijk onderdeel in het leveren van de beste oncologische zorg. Ondersteunend wil zeggen; alle behandeling die niet gericht is op het bestrijden van de ziekte, maar op het verlichten van klachten en symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten en naasten.

Waarom ondersteuning van Roparun?
De missie van Stichting Roparun is ‘Leven toevoegen aan de dagen waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’, dit sluit volledig aan op de missie van het nieuwe centrum wat zich richt op ‘Kwaliteit van Leven’. De disciplines in het centrum zijn onder andere Creatieve therapie, Diëtetiek, Ergotherapie, Fysiotherapie, Geestelijke Verzorging, Psychologie, Psychiatrie, Revalidatie en Seksuologie. Naast het geven van ondersteunende zorg in de verschillende disciplines, wordt er ook onderzoek gedaan in het Centrum voor Kwaliteit van Leven. Stichting Roparun vindt onderzoek naar bijvoorbeeld het effect van interventies ook van belang omdat het de stichting kan helpen om kwalitatieve keuzes te maken in de projecten die de stichting in de toekomst gaat ondersteunen.

Bord bij entree van het centrum

Situatie hanteren
Het nieuwe Centrum voor Kwaliteit van Leven is helemaal ingericht op die ondersteunende zorg en behandeling. Gespecialiseerde en ervaren professionals staan klaar om te helpen bij problemen op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel gebied. Of er nou sprake is van angst en vermoeidheid, een beperkte motoriek, moeite met concentratie en geheugen, verlies van smaak, dilemma’s bij behoud van en terugkeer naar werk of een veranderde seksualiteit, bij al deze klachten en vraagstukken kunnen zij – vaak samenwerkend in multidisciplinaire teams – bijdragen aan het vinden van oplossingen en manieren om de situatie te hanteren.

Onderzoek
Ook onderzoek krijgt een belangrijke plek in het Centrum voor Kwaliteit van Leven. Hoofd onderzoek professor Lonneke van de Poll: “Goede zorg begint met het in kaart brengen en begrijpen van de gevolgen van kanker en kankerbehandeling op de kwaliteit van leven en het zoeken naar zinvolle interventies. Waarom krijgt bijvoorbeeld de ene patiënt wel klachten en de andere niet? En hoe kunnen we bij welke behandeling patiënten en naasten zo goed mogelijk bijstaan? Er zullen daarom studies worden opgezet naar het optreden van specifieke klachten en naar de effectiviteit van behandelingen en interventies. Zodat al onze patiënten en hun naasten de best mogelijke  persoonlijke en passende zorg krijgen.”

© 2020 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden