Het Roparunweekend van Team 154: Met één been naar de finish

20-05-2018 om 16:40 uur

Al eerder stelden we Team 154 voor, het team wat bestaat uit voornamelijk deelnemers uit omgeving Rotterdam en een Drentenaar. Niet om het feit dat Jacco Middelveld (53) uit Drenthe komt maakt hem bijzonder binnen het team. 25 jaar geleden brak hij tijdens een potje voetbal zijn scheenbeen, na vele operaties was hij ‘er klaar mee, ik zei: haal hem er maar gewoon vanaf.’ Al jaren is hij gewend om met een prothese te lopen en sporten.

Als we hem spreken, zit hij er relaxed bij. ‘Het is heerlijk om te lopen onder deze omstandigheden.’ Tot nu toe heeft hij weinig last gehad van zijn prothese. ‘Het doet soms wel pijn, een beurse pijn aan mijn stomp, maar pijn is een emotie en die kun je uitzetten’, lacht hij.

Jacco is een man met doorzettingsvermogen en is vastberaden de Roparun volledig uit te lopen. ‘De grootste uitdaging is om niet te hard te lopen, het team moet mij soms even afremmen.’ Een van de eerste sportevenementen waar Jacco aan meedeed na de amputatie, was samen met zijn vader. ‘We deden samen Luik – Bastenaken – Luik.’ De finish was een emotioneel moment, samen met zijn vrouw en zusje.

Sporten werd voor hem een belangrijk onderdeel van zijn leven. Hij werd opgenomen in de nationale atletiek selectie. ‘Op een bepaald moment werd ik daar te oud voor, toen ben ik begonnen met hardlopen.’ Toen hij voor het eerst een halve marathon liep in 1 uur en 44 minuten, wilde hij zichzelf pushen tot meer. Twee keer liep hij de marathon van Rotterdam en een keer die van Amsterdam. Ondanks de pijn die hij bij het sporten voelt aan zijn ‘stomp’, houdt hem dat niet tegen. Jacco geeft als advies: ‘het glas is altijd halfvol en ik kijk naar de mogelijkheden die wél kunnen.’

Via connecties binnen het team van een bedrijf dat protheses importeert en Frank Jol maker van protheses, kwam Jacco in contact met Team 154. Hij had al eerder aan een estafetteloop meegedaan, dus dat het mogelijk was, wist hij wel. Meedoen aan de Roparun liet hij zich geen twee keer vragen. ‘Dat ik volgende week zondag 54 mag worden, ben ik al heel dankbaar voor.’ Meerdere naasten behaalden zijn leeftijd niet, waaronder zijn moeder. Jacco zijn vader en zwager zijn beiden overleden aan melanoomkanker.

In juli was hij aanvankelijk van plan ook mee te doen aan de Nijmeegse Vierdaaagse. Uiteindelijk ging dat niet door, zodat hij volledig kon focussen op de Roparun. ‘Eigenlijk is de grootste uitdaging nu, dat we niet te snel gaan.’

Dit weekend schrijven we in een aantal berichten over de belevingen van Team 154 tijdens de Roparun en haar bijzondere deelnemers.

Tijd tot de start van Roparun 2019

De Roparun vindt plaats van 8 t/m 10 juni 2019

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2019 in cijfers

322Teams
37Doelen
€268.613,79Opbrengst

Hoofdsponsor

Faber Audiovisuals

SponsorPlus

Faber Audiovisuals