Tijd tot de start van Roparun 2020

De Roparun vindt plaats van 30 mei t/m 1 juni

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2020 in cijfers

De run op het leven

251 Teams
0 Doelen
€14.960,34 Opbrengst Roparun 2020

Zorg aan Zee werkt aan uitbreiding van de zorg

17-10-2018 om 11:05 uur

Stichting Roparun stelt een bedrag van €195.000 ter beschikking als bijdrage voor inventaris voor de uitbreiding van het Hospice voor gastzorg.

Zorg aan Zee Den Helder staat voor kleinschalige, laagdrempelige, maar vooral liefdevolle en respectvolle terminale zorg. Met een groep gedreven vrijwilligers, ondersteund door een medisch team, zijn zij er voor iedereen, ongeacht zijn/haar levensbeschouwing, inkomen of achtergrond. Zorg aan Zee Den Helder wil door haar hospice-faciliteiten uit te breiden een volgende stap maken. Enerzijds om te voldoen aan het groeiend aantal aanvragen voor hospicezorg en anderzijds om gastzorg aan te bieden.

Veel mensen brengen de laatste fase in hun leven het liefst thuis door. Zorg aan Zee biedt voor de dagelijkse, emotionele zorg, voor zowel de patiënt als de familie, geschoolde vrijwilligers. Op die wijze kunnen patiënten, omringd door familie en naasten, in hun vertrouwde omgeving blijven. Naast de professionele thuiszorg en de ondersteuning van de huisarts voor de medische verzorging zijn de vrijwilligers van Zorg aan Zee er vooral voor de emotionele en praktische zorg.

Het eerste huis werd in 2004 aangekocht en in 2005 geopend. Het huis heeft vijf comfortabele kamers. Vijf totaal verschillende kamers. Er is een kamer met een nautisch tintje, een lavendelkamer, een zomer kamer, een kamer waar rozen centraal staan en een koninklijke kamer; de prinsenkamer.

‘’Het huis van de buren komt maar een keer te koop’’. Dit betekent dat er onlangs een tweede woning is aangekocht. Zorg aan Zee werkt daarmee aan de uitbreiding van de zorg. Naast hospice- en thuiszorg wordt er vanaf nu ook gastzorg geboden. Gastzorg is een nieuwe innoverende vorm van zorg in Nederland voor mensen die in een oncologisch behandeltraject zitten en geen of een zeer beperkt sociaal netwerk hebben. Het gaat hier om tijdelijke zorg. Zodra deze gasten zijn aangesterkt, gaan zij naar huis terug. Deze tweede woning is aangekocht, speciaal voor deze gastzorg. Hier worden onder andere vijf gastenkamers gerealiseerd die via een glazen corridor verbonden zijn met het andere hospice. Een verdubbeling van het aantal kamers. Stichting Roparun ondersteunt Zorg aan Zee Den Helder door een bedrag ter beschikking te stellen als bijdrage voor de inrichting van deze tweede woning.

‘’Zorg aan Zee werkt aan uitbreiding van de zorg. Naast hospice- en thuiszorg wordt in de nabije toekomst ook gastzorg geboden.. Deze zorg is bedoeld voor zieke mensen die in een oncologisch behandeltraject zitten en waarbij de opvang thuis niet mogelijk is. Het gaat hier om tijdelijke zorg. Zodra deze gasten zijn aangesterkt, gaan zij naar huis terug.’’

Met een nieuwe volledig ingerichte en gefaciliteerde woning kan er een nieuw doel gerealiseerd worden. Dit zal tot de volgende resultaten leiden:

  • Geen wachtlijsten meer en een toename van het aantal gasten binnen de hospice zorg van ongeveer 50 personen per jaar (in totaal 120-130 personen).
  • Ruimte voor het bieden van gastzorg voor jaarlijks ongeveer 30-40 personen.
  • Flexibiliteit in de te bieden zorgvormen hospice- en gastzorg.

De woning en de vijf nieuwe kamers zijn van alle gemakken voorzien. De bijdrage van Stichting Roparun heeft ervoor gezorgd dat elke kamer is voorzien van een eigen douche en toilet, een pantry met allerlei voorzieningen (wat zorgt voor meer privacy), mooie bedden en linnengoed, relaxstoelen en een complete inrichting/aankleding. Het zorgde ervoor dat alle puzzelstukjes op de goede plek vielen. De gift zorgde ervoor dat we uiteindelijk zelfs meer konden dan we hadden verwacht. Het huis is door Roparun zo mooi ingericht.

‘’De samenwerking met Stichting Roparun is geweldig en kan niet beter. Er was eerder contact met de stichting en er was al sprake van een jaarlijkse bijdrage voor de hospicezorg. Na een aanvraag gedaan te hebben mocht er een presentatie gegeven worden voor het voltallige bestuur van Stichting Roparun. Dit ging zo goed dat de aanvraag werd gehonoreerd‘’, aldus Anita Hoedjes (Zorg aan Zee Den Helder).

‘’Ik ben Stichting Roparun zo dankbaar voor alle hulp. Ik wil zeker nog iets terug doen om de stichting te bedanken. Het doel is om een team op te richten en deel te nemen aan de run van 2020!’’ – Anita Hoedjes

© 2019 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden