Tijd tot de start van Roparun 2020

De Roparun vindt plaats van 30 mei t/m 1 juni

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2020 in cijfers

De run op het leven

251 Teams
0 Doelen
€14.960,34 Opbrengst Roparun 2020

Nieuwe beweegkamer in het Spaarne Gasthuis

08-11-2018 om 11:45 uur

Chemotherapie vraagt veel van het lichaam. Sommige patiënten krijgen meerdere dagen, 24 uur per dag medicatie toegediend. Tijdens deze behandeling kunnen zij de afdeling Oncologie niet verlaten. Dit betekent dat de patiënten ook geen gebruik maken van de algemene fysiotherapieruimte van het ziekenhuis.

Juist patiënten die een ingrijpende behandeling als chemotherapie ondergaan, hebben veel baat bij een goede conditie. Om deze reden is het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp op zoek gegaan naar een manier om dit beter te ondersteunen. Het resultaat is een beweegkamer op de afdeling Oncologie. Het was aan Rick Prins om de beweegkamer afgelopen maand te openen. Rick is ex-patiënt van de afdeling en heeft zelf ondervonden hoe belangrijk het is om te bewegen tijdens de chemotherapie.

Stichting Roparun heeft met een bijdrage van 22.000 euro de moderne beweegapparatuur in de kamer volledig gefinancierd.

Patiënten kunnen in de beweegruimte een individueel beweegprogramma volgen en er zo voor zorgen dat hun conditie op peil blijft. Ze kunnen er bovendien samen sporten. Het programma geeft uiteraard ook adviezen over een gezonde leefstijl, over bewegen thuis en zinvolle dagbesteding.

Lisette de Jong, gespecialiseerd verpleegkundige oncologie, vertelt: “Veel van onze patiënten hebben last van vermoeidheid en andere bijwerkingen als gevolg van hun behandeling, zoals misselijkheid en pijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze klachten verminderen door te bewegen. Hierdoor wordt de behandeling beter te verdragen en hoeven de artsen de dosering van de chemotherapie minder vaak bij te stellen.”

In de beweegkamer staan diverse fitnessapparaten. Het fietslabyrint is een van de populairste apparaten. Hiermee kan de patiënt op de hometrainer virtueel over de hele wereld fietsen. Naast het voordeel dat er nu meerdere patiënten tegelijk kunnen bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut, heeft de beweegkamer in het Spaarne Gasthuis ook een extra ontmoetingsplek gecreëerd.

Danielle Groothand, senior gespecialiseerd verpleegkundige oncologie: ‘’Het Spaarne Gasthuis is erg blij met de hulp van Stichting Roparun. De beweegkamer voor de afdeling was een langgekoesterde wens. Met behulp van Vrienden Spaarne Gasthuis hebben we uiteindelijk Stichting Roparun bereid gevonden om deze droom te financieren. Onze dank daarvoor is groot!’’

© 2019 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden