Tijd tot de start van Roparun 2020

De Roparun vindt plaats van 30 mei t/m 1 juni

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2019 in cijfers

De run op het leven

324 Teams
128 Doelen
€5.626.988,79 Opbrengst Roparun 2019

Hometrainers voor het Erasmus

13-03-2019 om 09:11 uur

Op de Hematologische Intensive Care afdeling van het Erasmus MC staan sinds 2 weken in alle 48 kamers nieuwe hometrainers. Door een toezegging van Stichting Roparun van €81.000 was het voor de afdeling mogelijk deze fietsen aan te schaffen. De fietsen vervullen de wens om patiënten te stimuleren om te gaan of te blijven bewegen.

De patiënten op deze IC-afdeling liggen geïsoleerd en ondergaan intensieve chemotherapie. Hierdoor neemt de weerstand van de patiënt sterk af waardoor bacteriën van buitenaf schadelijk voor hen zijn. Gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimte voor beweging is daarom ook geen optie voor mensen die deze behandelingen ondergaan.

Onderzoek heeft uitgewezen dat bewegen een positief effect heeft op het herstelproces, aldus Mieke Molendijk, Sectormanager Kliniek Hematologie. Ze vertelt: “Het beeld verschuift nu van ‘Iemand moet me beter maken’ naar ‘Ik heb hier zelf ook een rol in’. Door gebruik te maken van de fiets op de kamer kan de patiënt nu die rol pakken”.

“Het is niet zo dat patiënten zich hier voorbereiden op de Tour de France, het gaat ze om het lichaam actief te houden en kleine beetjes bewegen“ legt Heleen Vermeiden uit. “De fiets is het eerste wat de patiënt zelf kan doen. Zo hebben zij zelf een stukje regie”.

Op de afdeling zijn twee fysiotherapeuten werkzaam die de patiënten ondersteunen. Zij zijn erg blij met de toevoeging van de fietsen en zullen (waar de gezondheid het toelaat) de fietsen meenemen in de behandeling.

Op de foto is Martijn (23) te zien, patiënt op de afdeling. Hij kon als een van de eerste gebruik maken van de hometrainers.

Fotograaf Leander Varekamp

 

 

 

 

 

 

© 2019 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden