Tijd tot de start van Roparun 2020

De Roparun vindt plaats van 30 mei t/m 1 juni

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2020 in cijfers

De run op het leven

340 Teams
53 Doelen
€816.200,36 Opbrengst Roparun 2020

Een avontuur voor het leven, ook voor Team NS

10-06-2019 om 12:19 uur

Team 292 Team NS doet dit jaar voor het eerst mee met de Roparun. We volgen het team en delen wat ze meemaken op de route. Zondag heeft het team het langverwachte hamburgermoment gehad. Ook kwam voor het team het doel van de Roparun ineens heel erg dichtbij. In Zele was het voor Team NS ook nog even tijd voor een klein feestje. Dit is Team NS #292.

Hans Woudenberger is bij uitstek de hamburgerman van het team. Niet voor niets dat zijn collega’s hem zo nu en dan Hans Woudenburger of nog mooier, Hansburger noemen. Het team heeft al minstens vier maanden van tevoren naar het moment uitgekeken. Het idee ontstond bij een van de teamleden, Beert: “Joh, ik was zo toe aan iets hartigs na zoete drankjes en zoete repen en hier kan ik gewoon weer kilometers mee verder.” Zo gezegd, zo gedaan!

Dat de Roparun niet alleen draait om hamburgers en lol maken, weet iedereen. Ook voor Team NS is het doel van de Roparun heel dichtbij gekomen. Een van de fietsers, Ron Noordhoek, nam eind 2017 deel aan een bevolkingsonderzoek. Bij dit onderzoek en talloze extra controles, werd Ron gediagnosticeerd met darmkanker. Voor Ron sloeg dit nieuws in als een bom. In januari 2018 werd hij geopereerd en werd de tumor weggehaald. Als geluk bij een ongeluk bleken zijn lymfeklieren schoon te zijn. Toch heeft Ron na de operatie zowel mentaal als fysiek gevolgen eraan overgehouden.

Bij de operatie bleek onder andere dat Ron een afwijkend gen van zowel zijn vader als moeder heeft geërfd waardoor poliepen in zijn darm kunnen ontstaan. Deze poliepen kunnen uitgroeien tot tumoren. Daarom moet Ron elk kwartaal op controle in het ziekenhuis.

Toen hij aan het herstellen was, kwam het idee om mee te doen aan de Roparun. Als fietser zou hij deelnemen aan het team van collega’s van de NS. “Ik had mazzel dat bij mij de kanker al in de vroeg stadium werd ontdekt. Voor al die mensen die er minder fortuinlijk vanaf zijn gekomen, wilde ik iets doen.” De Roparun was dus het antwoord. Tot hij in januari 2019 opnieuw een klap kreeg te verwerken.

Na een controle in het ziekenhuis werd bij hem een tumor gevonden in zijn longen. “Ik zat vol ongeloof, het was opnieuw een klap in mijn gezicht.” De hoop was dat het om een primaire tumor zou gaan. Na verschillende scans en controles werd Ron opnieuw geopereerd. Ook deze keer kon de tumor verwijderd worden uit zijn lichaam en bleken zijn lymfen schoon. Met nog een paar maanden voor de Roparun, zag het ernaar uit dat hij zonder al teveel problemen zou kunnen deelnemen.

Ondanks de tegenslagen is Ron nog altijd positief. “Ik kan wel bij de pakken neer gaan zitten, maar daar schiet ik niets mee op.” Hij weet in zijn achterhoofd dat het zou kunnen terugkomen. “Maar ik denk niet  teveel na over wat er zou kunnen gebeuren.”

Toen Ron april dit jaar op de boot van zijn broer aan het werk was, voelde hij een pijn op zijn borst. “Ik voelde meteen dat het niet goed was en belde 112.” Het bleek een acute hartinfarct te zijn. Het hield Ron niet tegen om toch mee te gaan met de Roparun. “Vandaag heb ik een etappe gefietst. Omdat de route op dat stuk zo vlak is, was het goed te doen.” Hij blijft optimistisch: “Ik probeer nu zoveel mogelijk de dingen te doen die ik leuk vind.” Één daarvan is de Roparun.

Ron is officieel genezen verklaard, maar toch blijven de emotionele en fysieke gevolgen voor hem goed voelbaar. “Ik ben erg moe en moet veel rusten. Ook blijf je met veel vragen zitten.” Het meest pijnlijk voor Ron is om met anderen te kunnen spreken die nog ziek zijn. “Het voelt niet eerlijk om tegen mensen die ziek zijn te zeggen dat je genezen bent.”

Dat hij kan deelnemen aan de Roparun, is Ron heel dankbaar voor. “Ik ben zo enorm blij dat ik nog leef en iets terug kan doen voor al die andere mensen die kanker hebben.” Hij voelt zich vertrouwd bij zijn collega’s. “Dat doet mij ook heel goed!”

Terwijl Ron in Zele wordt gewisseld, vergadert het team zich om hun collega Albert. Vandaag is hij jarig en er wordt uitbundig gezongen: “Lang zal hij leven, lang zal hij leven!” Laat dit ook voor Ron gelden!

 

Ron (met de band om zijn hoofd) en zijn teamleden.

 

© 2020 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden