Samen met Powder Days op avontuur

14 september 2023 11:04

Je leven na de diagnose kanker is niet meer hetzelfde. Je moet op zoek naar je nieuwe normaal. Powder Days helpt je hierbij. Samen met lotgenoten ga je grenzen verleggen tijdens een uitdagend outdoor avontuur. 

Onze medewerker Francisca vertrok eerder deze maand om de organisatie van Powder Days tijdens zo'n week te ondersteunen. "Toen Paul Rhebergen, de oprichter van Powder Days, voorstelde om iemand van onze organisatie als vrijwilliger mee te laten gaan, bedacht ik meteen dat ik dit zelf wel wilde", vertelt zij. "Als Projectadviseur goede doelen vind ik het belangrijk om betrokken te zijn bij de, vanuit Stichting Roparun, gesteunde doelen. Ik wilde zelf weleens ervaren hoe het is voor de deelnemers, wat hen bezighoudt, waar ze in het dagelijks leven tegen aan lopen en wat een outdoor ervaring als dit met ze doet."

 

Powder Days Foundation organiseert outdoor weken waarin jongvolwassenen die kanker hebben (gehad) samen met lotgenoten uit hun comfortzone stappen en samen toewerken naar het vinden van een nieuw normaal. Ze kunnen hier ongedwongen ervaringen en verhalen met elkaar uitwisselen en op hun eigen niveau successen behalen.

 

Eerder dit jaar ontving Powder Days een bedrag van 40.000 euro van Stichting Roparun. Mede door deze bijdrage kunnen ze ook dit jaar weer vier keer een week naar Zuid-Frankrijk. De groepen verblijven in een pittoreske villa gelegen in Châteauroux-les-Alpes, midden in de Franse Alpen. 

Francisca en de deelnemers hebben in meerdere opzichten een bijzondere en leerzame week beleefd: "Het is lastig te omschrijven hoe het was. Je zou het eigenlijk moeten ervaren om het te kunnen begrijpen. Je leeft zo'n week met elkaar in een bubbel. Dit zorgt voor veiligheid en verbondenheid, waardoor je jezelf kan zijn en de meest persoonlijke ervaringen met elkaar deelt. Je ziet in de loop van de week een band ontstaan. Dat is echt geweldig om te zien!"

Naast de belangrijke en serieuze gesprekken, die zeer goed begeleid worden door de 'lead staff', is er ook heel veel gelachen. Het kajakken zorgde niet alleen voor (in)spannende momenten, maar ook voor de meest hilarische situaties. "Mede dankzij de geweldige instructeurs van het outdoor team konden we in de loop van de week mooi stukken van de rivier afvaren in onze kajak en genieten van de mooie omgeving"

Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor Francisca was dit een hele mooie en bijzondere ervaring. "Ik heb zelf kunnen zien wat de outdoor week doet met de deelnemers. Je ziet niet alleen de kracht en het zelfvertrouwen toenemen, de voorzichtige glimlach wordt een grote lach op alle gezichten, ook op die van mij", besluit Francisca.