Tijd tot de start van Roparun 2020

De Roparun vindt plaats van 30 mei t/m 1 juni

0 dagen
0 uur
0 minuten
0 seconden

Roparun 2019 in cijfers

De run op het leven

324 Teams
128 Doelen
€5.626.988,79 Opbrengst Roparun 2019

PPBOX: ‘Praktische Palliatieve Box’

15-11-2018 om 14:16 uur

VPTZ West-Brabant & Tholen is een organisatie voor Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg, thuis of in zorginstellingen. VPTZ biedt hulp in de laatste fase, zo kan de cliënt deze periode doorbrengen in de eigen vertrouwde omgeving. De missie van VPTZ is: ‘’Er zijn, als sterven nabij komt.’’ Iets wat volledig aansluit bij Stichting Roparun.

Kwaliteit van leven in de laatste dagen zit vaak in de kleine dingen. Hulpmiddelen kunnen mantelzorgers ontzorgen in deze moeilijke fase. Ze stellen mantelzorgers in staat om direct te starten met praktische zorg om het comfort van de zieke te verhogen.  Met deze gedachten hebben hospiceverpleegkundigen Willeke de Pagter en Mandalie Bulten een box met praktische hulpmiddelen ontwikkeld. De ‘PPBOX’, ‘Praktische Palliatieve Box’, is een doos voor de laatste periode van het leven.

De PPBOX is gemaakt voor mantelzorgers, vrijwilligers en professionals in de palliatieve terminale zorg. De box bevat praktische producten zoals o.a. de verzorgende mondspray, sponsstokjes en shampoocap. Daarnaast bevat de PPBOX een boekje met Praktische Palliatieve Tips, want zorgen voor iemand in de laatste levensfase is iets wat veel mensen niet vaak in hun leven doen. Het is daarom niet zo vreemd als men zich hierin onzeker voelt. De zorg is intensief en kennis is vaak beperkt.

Stichting Roparun heeft er met een bijdrage voor gezorgd dat de PPBOX kosteloos mag worden meegegeven aan VPTZ vrijwilligers. Het is fijn als een VPTZ-vrijwilliger met zo’n handige doos vol producten aankomt. Gratis en voor niets. Zo is er een mevrouw, die in de terminale fase is, en waar de mantelzorger de box tot de laatste kruimel heeft opgebruikt. Zij waren er zó blij mee. Een andere mantelzorger noemde het een superbox. Om je haar te “wassen” zonder water. En kooltjes die luchtjes absorberen. Mensen zijn zo ietsje beter toegerust voor de mooie taak van het zorgen voor naasten in de laatste dagen van hun leven, aldus Louise Smit (VPTZ).

Stichting Roparun heeft op 7 juni 2018 ook PPBOXEN gedoneerd aan de deelnemers van Café Doodgewoon West-Brabant.

Die dag gaf Sander de Hosson, longarts in Groningen, blogschrijver en spreker, een lezing. Er waren zo’n 150 mensen uitgenodigd die allen op een of andere manier verbondenheid hebben met de Palliatieve (Terminale) Zorg. Sander de Hosson gaf aan dat uit onderzoek blijkt dat nog steeds de meeste mensen voorkeur hebben om thuis te sterven. Voor hen die ondersteuning bieden gaf hij drie belangrijke punten aan: zorg voor jezelf, zorg voor elkaar en zorg voor de patiënt. Het belangrijkste punt van hem was: Er zijn! Laat iemand niet alleen. Blijf nabij.

Met de aanvraag voor ondersteuning bij Stichting Roparun was het mogelijk om alle deelnemers aan het eind van het inspirerende symposium een Praktische Palliatieve Box (PPBOX) mee te geven.

Louise Smit: ‘’Onze ervaring met Roparun is geweldig. VPTZ en Roparun staan beiden voor eenzelfde missie. De tijd die een ziek mens nog rest zo prettig mogelijk maken. Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven. De PPBOX kan daarbij helpen. Dank Roparun!’’

© 2019 Stichting Roparun | Alle rechten voorbehouden